Ciasto szpinakowe „Leśny mech”

Kiedy wszystkie serniki i makowce stały się tak przewidywalne, postanowiłam zrobić coś nowego. Coś, co zaskoczy nie tylko wszystkich domowników, ale też zapalone mistrzynie kuchni, czyli sąsiadki mojej babci.

Przyjemność z pieczenia okazała się strzałem w dziesiątkę. Ciasto robiłam już kilka razy – wzrok i niedowierzanie, a po ostrożnym spróbowaniu wielkie oczy i ogromny uśmiech na twarzy – emocje, jakie wywołuje to ciasto są niesamowite.

Ostatni mój wypiek przygotowałam na Wielkanoc i z braku granatu w jakimkolwiek sklepie, postawiłam na moje ulubione truskawki. To była bardzo dobra decyzja, która wpłynie na kolejne moje wersje tego ciasta 🙂

Składniki:

  • 450g mrożonego szpinaku – rozdrobnionego
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 300ml/400ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 śmietan-fixy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • granat lub 300-400g truskawek (wg uznania)

Przygotowanie – część 1:

1. Szpinak rozmrozić i mocno odsączyć z wody.

2. Jajka i cukier zmiksować na gładką masę. Dodawać olej ciągle mieszając.

3. Powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia.

4. Do przygotowanej masy dodać szpinak i wymieszać łyżką.

5. Formę (28cm) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia i wlać ciasto.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-50 minut (do suchego patyczka i aż góra lekko się przyrumieni).

 

Przygotowanie – część 2:

1. Wystudzić upieczone ciasto i ściąć długim ostrym nożem górę ciasta. Wydrążyć tylko zielone ciasto i drobno rozkruszyć palcami w misce. (brązową skórkę odłożyć lub zjeść 😉 )

2. Ubić mocno schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy, cukier puder i śmietan-fixy.

3 (opcjonalnie): ubitą śmietanę wymieszać z posiekanymi truskawkami (około 100g). Reszta posłuży do przybrania wierzchu ciasta.

4. Wyłożyć śmietanę na ciasto tworząc równą warstwę. Wierzch równomiernie obsypać okruszkami.

5. Udekorować granatem lub truskawkami – w moim przypadku 1 truskawka pocięta wzdłuż na 8 części wzdłuż – najpierw na pół, potem na ćwiartki, a potem ćwiartki dodatkowo na pół.

6. Można się zajadać 🙂

 

Moje dodatkowe wskazówki:

  • szpinak koniecznie rozdrobniony – liściasty psuje cały efekt i niesmacznie ciągnie się przy jedzeniu.
  • truskawki smakują lepiej niż granat, nadając lekkiej kwaśnej słodyczy.
  • dzięki mące krupczatce ciasto jest bardziej delikatne niż gdyby użyć mąki pszennej.
  • przy kruszeniu wierzchu lepiej skruszyć tylko miękkie ciasto, a spieczoną skórkę odłożyć. Wierzch jest wtedy bardziej zielony (skórka nadaje brązowego odcienia) i bardziej delikatny.
  • oprócz ułożenia truskawek na górze, warto dodatkowo kilka drobno pokroić i dodać do warstwy śmietanowej.
  • przechowywać na talerzu włożonym do siateczki jednorazowej w lodówce, inaczej śmietana się rozpłynie.

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s